Maandelijks archief: oktober 2013

Wat is coaching?

Coaching is een individueel traject, bedoeld om je (zakelijke) vaardigheden en kwaliteiten verder te ontwikkelen en/of bij te sturen. Coaching gebeurt door persoonsgerichte feedback en door je in je eigen spiegel te laten kijken. Zo krijg je grip op je eigen leven en kom je meer in de rol van regisseur in plaats van toeschouwer.

Coaching betekent vooral de juiste vragen stellen die je prikkelen tot zelfonderzoek. Door coaching maak je als het ware even een pas opzij. Tijdens de coachingsgesprekken kijk je samen met de coach op een afstand naar je eigen handelen, ideeën en visie.

Wat doet een goede coach?

Een goede coach maakt tijd voor je, luistert, en stelt vragen. Een goede coach nodigt uit tot zelfreflectie, iets waar we in ons jachtige leven geen tijd meer voor (kunnen) maken. Coaching nodigt uit tot nadenken over je koers, je toekomst, het helpt je je geschiedenis en je patronen te begrijpen. En nodigt je uit te oefenen, en later in praktijk te brengen, van nieuw, passender gedrag en denkpatronen.

Ik ben één van de weinige Personal Business Coaches die Nederland telt. Het is een combinatie van een business coach die zich vooral met het begeleiden van ondernemers bezighoudt om hun onderneming en ondernemerschap succesvoller te maken, en een personal coach, die vooral kijkt naar het hele leven en de persoonlijke ontwikkeling van een ondernemer. Er komen echter steeds meer mensen op mijn pad met de vraag of ik eens met hun naar hun situatie, hun leven, wil kijken en uiteraard doe ik dat graag. Een speciaal raakvlak heb ik wel met jongeren en ouders, een groep die elkaar vaak niet verstaat. Mijn liefde voor de natuur heeft gemaakt dat ik ook coach tijdens wandelingen; een erg bevrijdende manier van het gesprek aangaan en van het door beweging komen tot nieuwe inzichten en dat is toch waar het om gaat.